Eilen alokas, tänään tykkimies .. Viikon päästä aliupseerioppilas! Sain siis valapäivänä myös hyvinkin epävirallisen ylennyksen avaruus vänrikiksi, kun eräs tupamme alikersanteista "ylensi" ja lahjoitti minulle M62 harmaaseen pukuun sopivan aliupseerioppilaan hihamerkin :D ..

Nyt siis alokasaika takana, mieli korkeella ja nimikkeenä tykkimies ("tyhmä saa olla, muttei tykkimies" jomottaa takaraivossa kovasti). P-kausi päättyy ensi perjantaina ja sen jälkeen alkaa AUK, jatkovalinnat meille julkaistiin eilen, hetki ennen valan alkua. Oli siinä monella hymy korvissa kun kuuli paikkansa! ~95% yksikön alokkaista oli tyytyväinen isojen herrojen päätökseen.

Kulunut viikko oli aikapitkälti mukavin ja mieleenpainuvin tähän astisista: Alkuviikosta (ma-to) oli ampumaleiri Hätilässä ja perjantaina sotilaan Suuripäivä! Silloin sotilas pääsi lomille! No ei ... Perjantai oli siis valapäivä. Oli se kyllä hieno tilaisuus. Aamusta iski tosin pieni epätoivo, kun taivaalta satoi kaikkea mahdollista ja joka suunnasta. Päiväohjelmaan kuului yksikön valaharjoitelu, rykmentin valaharjoittelu, prikaatin valaharjoittelu ja muutama muu harjoitelu vielä siihen päälle. Lisäksi tietysti ihanainen, tulevaisuutta selvittävä käskynjako koulun johtajan pitämänä. (Teksti näköjään toistaa itseään astetta enemmän, mutta ei anneta sen haitata).

Iltaa kohti sää kuitenkin selkeni ja valasta tuli varsin hieno tilaisuus! Hieman hämmästytti se, että kolmijonossa pistetään pitkät eteen ja pätkät taakse. Itselläni ei ole mitään käsitystä valaharjoituksen ohjeituksista saatika itse valan tapahtumista. Muiden päistä sitten koitti katsella että missä se "katse oikeaan PÄIN!" oli .. Itselläni valavieraina olivat äiti, isi, sisko ja avokki <3
On muuten mieletöntä, miten äänettömästi ~1300 tuoretta tykkimiestä (/jääkäriä/panssarimiestä/niineespäin) osaavat laulaa! Sitä ei moni uskoisi! :D

Mutta palataan viikon alkuun..:
Sunnuntaina ajattelin viksuna tyttönä mennä ajoissa, jotta saisi repun pakattua rauhassa. Puolikahdeksan aikaan olin sitten kasarmin pihalla, mutta kah: ovet olivat lukossa. Siinä muutama  hetki seisoskeltiin sitten .. Joskus puoliyhdeksän aikaan lopulta päästiin sisälle.
Kun reppu oli pakattu, oli kaapissa enää lomavaatteet sekä valtion virallinen verryttelyasu ja uikkarit. Kaikki mahdollinen siis mukaan.

Maanantaina oli taas yllättäen kova kiire odottamaan. Hätilään lähdimme siinä yhdeksän aikaan linja-autolla .. Perille kun päästiin, löysimme itsemme ampumaradalta. Siellä ammuttiin muutamat ammunnat (olikohan RK2 = 10 laukausta, omaan tahtiin, maaten, 150m:n etäisyydeltä sekä RK7 kääntyviin tauluihin). Myöhemmin oli ryhmän puolustusammunta valoisalla ja illemmalla samahomma pimeällä .. Sekä tietysti teltan pystytystä, halkojen hakkausta yms. Nuo ammunnat olivat varsi mukavaa puuhaa. Kovilla panoksilla nouseviin janttereihin .. Sujuivatkin vielä varsin hyvin. Kipinäänkin sain suklaavuoron, kun ilmottauduin vapaaehtoiseksi ja nakiksi paljastui vapaavalintainen kipinä ja -listan teko .. Mutta eipä se taas ihan putkeen mennyt .. Yö oli pirun kylmä ja nukuin huonosti.

Tiistaina oli puolustus ja hyökkäysammunnat TASI-koulutuksena (TaisteluSimulaattori = laaser systeemit) sekä ATT (= ampumataitotesti). ATT meni ihan odotetusti eli ei niin hyvin. Alun kohdistukset, kun ammuttiin uudestaan oli nätti nippu keskellä taulua, mutta itse testi menikin sitten niinkuin miltein kaikki edellisetkin ammunnat .. Ampumaluokan kuitenkin itselleni sain. Joku kumma paukkuarkuus iskee siinä vaiheessa kun 28 tyyppiä ampuu vierekkäin. Keskittyminen järkkyy ja pahasti.

Keskiviikkona oli taisteluparin ammuntoja kovilla, janttereihin, nk. kissanpolku-ammunta/partiointi-, kertausta ensiapukoulutuksista sekä räjäytyskoulutusta.
Räjäytyskoulutus oli enemmän kuin mielenkiintoista. Kiinnitettiin nallia aikatulilankaan ja väsättiin/heitettiin 200g TNT-"saippuapalaa" .. Yllättävän kova jysäys lähtee ja suhteellisen iso puu sanoo poks, selaisesta tiivistetystä pikku palasesta!
Kerkesi siinä kaikenlaisia mielikuvia päässä pyöriä kyn pyöritteli sitä palaa kädessään, siinä odotellessa. Vielä kun valmistuspäivä oli 1.4.87 (aprillipäivä) .. Mutta kokonaisuudessaan homma meni hyvin! Sytytys, valmistautuminen, heitto ja räjähdys .. "Kumman" rauhallinen ja luotavainen olo ja oma toiminta kokoajan siinä .. Kouluttajakin (Ltn. V.) vaikutti milteen hämmästyneeltä. Onnittelikin siinä sitten todella reippaasta suorituksesta! :D

Torstaina lähdettiinkin jo takaisin kasarmille .. Herätys oli meidän teltassa 20min myöhemmin kuin muissa, informaatiokatkoksen takia, mutta hyvin kerittiin. Niin ja olihan siinä vielä se ryhmän puolustusammunta valoisalla uudemman kerran .. Tosin tällä kertaa haittana oli pirunmoinen sumu. Toisaalta tämä toi tilanteeseen myös todenmukaisuutta.

Yöt ensinmäistä lukuunottamatta sujuivat varsin kivuttomasti ja tuli kyllä nukuttua hyvin! Majoitus siis 3.tuvan poikien kanssa, mukana kaksi alikersanttia sekä yksi kokelas samassa teltassa. Säätkin suosivat lähes koko leirin ajan niin eipä ole valittamista. Kivaa tekemistä ja lepposta meininkiä hyvällä porukalla hyvässä säässä .. Mikäs sen mukavampaa!

Saa nähdä mitä kaikkea ensi viikko tuo tullessaan .. Vielä enemmän tosin odotan sitä seuraavaa, kun silloin alkaa odotettu AUK.