Kirjoitan JoHa:n (johtamisharjoitus-leiri) omaan juttuunsa .. Muuten tekstistä tulee niin tuskaisen pitkä, ettei sitä kukaan jaksa edes aloittaa lukemaan. Eli siis, itse aiheeseen:

Ennen leiriä oli ihan uskomaton hajotus päällä. Iski joku mega itseluottamuspula .. Tiesin että oli tulossa suhteellisen rankka leiri, jossa ei tulla paljoa nukkumaan ja jonka perään on marssi6. Lisäksi tiesin, että toimisin RJ:nä (ryhmänjohtajana) ko. leirin kaksi ensimmäistä päivää.
Mutta kun homma lähti maanantaina käyntiin .. Ei se ihan heti luottamusta kovin korkealle nostanut .. Kymmenen hengen ryhmästämme neljä lähti aamulla VKSiin (varuskuntasairaalaan) ja yksi oli vielä HL-lomalla maanantain. Meitä oli siis kaikenkaikkiaan viisi :D .. Tämän kuultuani ajattelin, että tästä ei voi enää kuin homma parantua ja siinä samalla luotto itseen lähti myös vahvasti nousuun. Jos homma kusee niin se pistetään oleen kusematta vaikka väkisin! Onhan näihin jo totuttu. Jos joku kusee, kaikki kusee ja sen kanssa on silti vaan pystyttävä elämään! Joten .. Sitten vaan kamat autoihin, kartta käteen ja nokka kohti Ilveskalliota, joka oli siis harjoituspaikkana. Koska toimin 1. joukkueen 1.ryhmän ryhmänjohtajana tarkoitti se sitä, että koko ensimmäinen joukkue marssi perässäni, loistavien suunnistustaitojeni saattelemana. Onneksi apunani (todellisena suunnistajana) toi oppilas H. joten perille löysimme suhteellisen kivuttomasti.

Leirillä tapahtui niin paljon, etten ole varma menevätkö kaikki tapahtumat päivälleen oikein, kunhan saan kaiken mainitsemisen arvoisen jollekkin päivälle sijoitettua niin hyvä :).

Maanantaina, huonosti nukutun yön jälkeen (en tiedä miksi, mutta kaikki kertoivat heräilleensä pitkin yötä) alettiin aamusta pakkailemaan kamoja autoihin ja muutenkin järjestelemään leirille lähtöä. Homma sujui hyvin, vieläpä omalla johdollani. Vähän väliä joku alik. tuli kyselemään onko homma lapasessa .. Viiden hengen porukallamme pakkasimme omat + kahdet santsari kamat autoon. Kun autot oli pakattu ja Kari-papin pitämä kenttä hartaus oli ohi, annettiin marssikäsky, jonka mukaan lähdimme liikkeelle, ylittäen lähtö kynnyksen (kasarmin portti) 09.30.

Ilveskalliolle saavuimme hyvin ja hyvissä ajoin ilman mitään ongelmia. Siellä oli ruokailu, jonka jälkeen alkoi leirin ohjelma. Maanantain ohjelmaan kuului mm.: käskynantoruletti, jossa pienporukoissa harjoiteltiin eri käskyjen antamista. Esim. vartiokäsky, taisteluparin puolustuskäsky jne. Lisäksi oli rastikoulutukset aiheina valopistooli ja valon vahvistin. Valopistooli kulki mukanani nuo leirin ensimmäiset päivät, koska rj:n varustukseen sellainen ammuksineen kuului. Ryhmänjohtajan ominaisuudessani kävin myös joukkueen johtajan (Kok.M:n) kanssa katsomassa joukkueemme suoja-asemat, varsinaiset asemat, vara-asemat ja vaihtoasemat, joihin sitten ryhmitin oman joukkoni illemmalla. Asemien tutkiskelun ohella pystytimme telttaa, hakkasimme halkoja jne .. Ilta kului pitkälti  harjotellessa tuota asemiin menoa. Ensin ryhmäkoossa, jonka jälkeen joukkue koossa.
Kesken telttojen pystytysten alkoi ylhäältä (3. ryhmän suunnalta) kuulua laukauksia. Homma jäi siihen ja ASEMAAN!! Sitte sykähtää! Vihollisia emme kuitenkaan nähneet, koska kuten sanottua hyökkäys tuli kolmannen ryhmän suunnalta ja omat asemamme olivat siitä noin 100m päässä ja ne käskettiin pitämään.
Yllättävästä tilanteesta johtaantui se, että kolme henkeä lähti VKSiin, korvian tarkastamaan .. Laukaukset kun pääsivät yllättämän ilman että kuulo oli suojattu. Tästä se riemu repesi, sillä jo ennalta pienen joukkueemme määrä supitui 15 henkeen. Hoidettavana oli yöksi poterovartio, kipinävartio/lähivartio sekä kiertoparivartio välillä 21.00-06.00. Tämä tiesi siis 0-1h yöunia per perse. Kukaan ei kuitenkaan alkanut avautumaan tai muuten valittamaan tilanteesta. Homma vain todettiin olevan näin. Onneksemme kuitenkin helvetillisten säätöjen jälkeen VKS-porukka saapui takaisin vahvuuteemme, joka takasi kaikille 0,5-1h yöunet :) ..
Teltan saimme pystyyn siinä kahden aikaan (ensi kosketukseni sissitelttaan, joka varsinkin aluksi tuntui todella pieneltä suhteessa PJ-telttaan) .. Sisään telttaan pääsimme ~04.45. Tätä ennen kerkesi olemaan vartiota jos jonkinmoista ja yksi lisähyökkäys, joka sijoittui toisen joukkueen alueelle loppupeleissä.

Tiistai. Takana n.1h unta, herätyshän oli siis ihan normaalisti klo:06.00. Tiistain ohjelmassa: Johtajarataa pari rastia taas (ammuntojen aikana oli 3 rastia kyseistä rataa), lisää käskynantorulettia, omasuoja IT, ajattaminen sekä toiminta ylläkkötilanteissa moottorimarssilla. Moottorimarssin tilanteita harjoiteltiin ensin kentällä, autojen ollessa paikallaan. Hypiskeltiin autojen lavoilta ylös, alas ja juostiin puskaan piiloon .. Porukka kattoi jo että kuka perkele sielä oikeen sykähti kun lähti ryömimään viime metrejä suojaan, mutta Helinihän se vain heitti turvat matkalla eikä heti päässyt ylös xD .. Tai siis tietysti .. Etenin vain suojasemmassa parempaan suojaan ;).
Tässä vaiheessa joka autolla oli oma johtajansa. Autoja oli kolme, kun Ltn. V. jakoi autojen rj:lle savuheitteitä, ei kaikkia löytyny ja jättiylläri minullehan se päätyi. Siirsin sen kuitenkin automme rj:lle joka oli jako hetkellä jossain. Kun harjoituksessa toimivat rj:t kutsuttiin kasaan, heitä oli neljä(?!?) + minä, koska ajattelin infon koskevan kysesitä heitettä. Nooh .. Sitten vasta tapahtuikin kummia. Oltiin lähdössä ajamaan autoilla, harjoittelemaan toimintaa "tositilanteissa", niin rj:nä toimivia ilmoittautuikin enää kaksi :D .. Siinävaiheessa Ltn. V:n valinta osui yllättäen minuun. Pääsin siis kolmannen auton ryhmänjohtajaksi! Homma osoittautui varsin mieleiseksi! Jätkät lavalle, määräsin heille kullekin oman tähystys suunnan ja sitte itse kuljettajan kopin katolle rynkyn kanssa hillumaan. Parasta oli, että pääsin ensimmäisen auton johtajaksi. Se kun ensimmäisenä ajaa aina tilanteiden keskelle (tositilanteissa tämähän ei olisi se paras nakki, mutta harjotellessa .. pääsee ainakin harjoittelemaan kunnolla kun on siinä keskipisteessä eikä katsele sivummasta).
Ensimmäiset actionit tuli kun automme ajoi tienvarsimiinaan ja jääkäri joukkue/ryhmä/joku hyökkäsi kimppuun .. Hirviä räiske ja pauke joka suuntaan, kun porukka lähti mehtään sykkimään vihulaisten perään. Homma meni suhteellisen hyvin, vaikka tietysti parannettavaa oli enemmän kuin paljon, mutta kaikki ainakin olivat täysillä mukana .. Ei tietoakaan siitä, ettei viimeyönä oltaisi nukuttu. Osalle tosin iski sellainen viulut soi-ajattelutapa tilanteen jälkeen, kun kommentteja kyseltiin.
Kun tilanne rauhoittui jatkettiin matkaa. Eteen tuli sirpalemiinoite, jolloin auto jarrutti mahdollisimman rajusti pirun liukkaaseen alamäkeen. Siinä sitä oltiin keskellä miinoja. Pojjaat lavalta alas ja itse kaikki kamat mukana katon kautta lavalle ja sieltä pois. Sitten alkoikin arpominen .. Kukaan ei oikein teinnyt mitä tehdä, koska kuskit (herrat luutnantit ja yliluutnantti) vaan hengailivat tiensivussa kertomatta mitään .. Sitten alettiin toimia, suht koominen tilanne .. "1. auton kuljettaja!"  Asento napsahtaa ja herra luunantti vastaa "Rva. oppilas" (ei tapahdu kovin usein) siitä sitten piti lähteä ajattamaan autoa pois miinoista, mutta omasta autostamme oli molemmat eturenkaat puhki ja se piti siihen jättää. Sitten siis puomi tielle ja 1. auton porukka jaettiin kahden muun auton lavoille .. Tai siis oikeassa tilanteessa oltaisiin niin tehty. Oli muuten sen verta hyvät ajattamiset eräällä oppilaalla, että Ylil. J:llä kuskina ollessaan oli naurussa pitelemistä .. Ajattajan kädet kun pyörivät niin perkeleesti joka suuntaan ja ratti sitten ohjeiden mukana myös :D .. Tiellä sentään pysyivät. Ja matka jatkuu..: Hetken matkaa ajettua alkoi pillit soida: "ILMASUOJAAN!!" = äkkiä rytisten mettään ja maihin :D .. Hyvä reissu oli .. Porukka mukana toiminnassa taas 110% lasissa :) ..
Muuna ohjelmana tiistaina oli autonajattamis harjoitusta, joka olisi kaikesta päätellen saanut olla jo ennen marssia :D .. Auton ajattaminen meni hyvin, vaikka siinäkin oli pieni jännitys .. Ei muuten, mutta kun ei itsellä minkäänlaista ajokorttia, saatika -kokemusta ole, ei auton käyttäytymisesta ole kovin suurta hajua. Homma kuitenkin sujui hyvin, eikä ojaan tai puita päin kuski ajanut ohjeistani.
Tiistaina taisi olla myös linjajohtajan haastattelu. Ylil. P. kyseli kuulumisia ja RUK toivomuksia ja ilmoitti, että näillänäkymin linjani on TJ (tulenjohto) ja sielä TJL (tulenjohtolaite).
Ilta ohjelmassa lepoa ja suoja-asemien kunnostamista + halkojen hakkaamista, pari asemiin menon harjoittelua. Kok. M. vaikutti enemmän kuin tyytyväiseltä porukan toimintaan ja kiitteli myös siitä asenteesta joka porukalla vallitsi. Vaikka joukkueemme vahvuus oli parhaillaan 15hlö ja vartiovuoroja riitti ei mistään kuulunut valituksen sanaakaan!
Kamina saatu tulille ja porukka päässyt levon makuun jossain määriin niin kas .. Teltan ulkopuolelta kuuluu "Hälytys!! Asemaan!" Siitä sitten asemiin .. Alik. tulee vastaan ja toteaa "vihollinen ampui sua päähän" .. Joten kuolin ja homma jatkui toisen rj:n johdolla .. CASE-rata siis alkoi. Yön aikana oli herätys aina 0,5-1h välein ja herätys tapahtui aina mitä mielenkiintoisellamma tavalla. Sielä taas sinkoiltiin pitkin metsiä koko yö. Lisäksi tarjolla oli kipinää ja poterovartiota.

Keskiviikko. Nukkua tuona (ti-ke) yönä saatiin paaaaljon, ainakin siltä tuntui, kun joka casen välissä päästiin telttaan jatkamaan unia. Todellisuudessahan unta oli se 2-3h maksimissaan. Aamun viimeinen case oli yllätyksellisesti "SUOJELUHÄLYTYS!!" nasset päähän (+ tietty muu varustus) .. Tässä varustuksessa teltta kasaan ja tavarat alas auton luo. Leiri alkoi siis olla lopuillaan. Ohjelmassa oli kuitenkin vielä muutama rasti johtajatehtävärataa ja käskynantorulettia .. Sitten olikin jo marssiin valmistautuminen. Toisin sanoen syömistä ja nuotiolla istumista :D

Marssiin lähdettiin arvotussa järjestyksessä, meiän lähtöaika oli 19.30 (7. lähtijät). Varustukseen kuuluivat perus taisteluvarustuksen lisäksi mm. telamiina, LV217, vara-akku, tulitikut ja lyijykynä. Pitkin marssireittiä, jota ei oltu mihinkään merkattu oli rasteja (jotka olivat ainoat merkinnät kartassa) joilla sattui ja tapahtui kaikenlaista .. Perille kasarmille päästiin 08.25 aamulla .. Marssin kesto siis ~13h :D .. Ei paha .. Marssin pituudesta ei ole mitään hajua, matkalla pidimme jopa kaksi ~10min. mittaista taukoa ja lisäksi heitimme pienen (~5km) lisälenkin, kun sijoituksemme kartalla katosi. Kamat kiersivät matkalla kukin kelläkin, itselläni melkein koko marssin oli kaksi rynkkyä kannossa (telamiinan/radion kantajan aseet) välillä radio ja hetken matkaa myös tellu (ehkä jonku 10m, kun sitten päätettiin pitää tauko ja joku muu nappasi tellun sen jälkeen).. Loppu vaiheessa kannoin kahta tetsaria, omaa asetta samalla potkiessa poikia persiille, että loppuun asti mennään vaikka väkisin. Luovuttaminen kun kävi monen mielessä toiseksi viimeistä rastia etsiessä. Kaikki kuitenkin kiersimme pienten väittelytappeluiden jälkeen ja marssi suoriutui kunnialla loppuun kaikilta ryhmämme jäseniltä. "Jaksaa jaksaa! Ei oo enää paljoo!!!" :D

Kun marssi oli ohi .. Oli vuorossa johtamistaidon teoria koe ja leirin/marssin loppu puhuttelu .. Sekä leirin, että marssin johtajat vaikuttivat hyvin tyytyväisiltä porukan henkeen, asenteeseen ja toimintaan leirillä/marssilla. Itse olen kyllä myös positiivisesti hyvin yllättynyt .. Vasta marssin viimemetrit sai ihmiset avautumaan, mutta silti homma suoritettiin loppuu ja porukasta löytyi myös näitä eteenpäin potkijoita, jotka huolehtivat siitä, ettei kukaan jäänyt matkalle.

Teoriakokeessa oli uskomattoman väsynyttä porukkaa .. Itsekkin joutui todella keskittymään kysymyksiin kun niitä siitä lapusta tavasin. Leirin aikana oli ilmotustaululle ilmestyneet myös aikasempien teorian ja käytännön kokeiden tulokset, molemmat läpi ja vieläpä suhteellisen hyvin arvosanoin .. Sulkeisista ei vielä ole mitään kuulunut, enkä tiedä tuleeko tuosta leirin rj-hommasta mitään, kun se ei kaiketi mitenkään arvioitava suoritus ole. Kokeen jälkeen ohjelmassa oli vain hh (henkilökohtainen huolto) ja tks.

Lomille lomps!

Niin ja ilmotustaululle oli ilmestynyt myös linjavalinnat. Kuten sanottua oma suuntani on tulenjohto ja sielä tulenjohtolaite.

Kaikin puolin törkeen hyvä fiilis kuluneesta viikosta ja ylipäätään kaikesta!